flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Показники діяльності суду за 1 півріччя 2014 року

04 липня 2014, 15:13

 Огляд даних судової статистики в

Новомиргородському районному суді Кіровоградської області

за І півріччя 2014 року

 

01 липня 2014 року                                                  м. Новомиргород

 

І. Загальні показники надходження справ і матеріалів усіх

категорій до районного суду

 

Новомиргородським районним судом Кіровоградської області проведено огляд даних судової статистики за І півріччя 2014 року.

Під час проведення вказаного огляду було використано дані обліково-статистичних звітів Новомиргородського районного суду за формами звітності № 1, 1-1, 1-ОП, 1-1-ОП, 1-Л, 2-А, 2-Ц, 3, 4, 6-8 за І півріччя 2014 року та дані відповідних форм за І півріччя 2013 року для порівняння.

Протягом I півріччя 2014 року до Новомиргородського районного суду Кіровоградської області надійшло 784 справи (кримінальних, цивільних, адміністративних, справ про адміністративні правопорушення), постанов, подань, клопотань, позовних заяв, скарг (далі – справи та матеріали), спостерігається тенденція до зменшення (-21 %) кількості справ і матеріалів, що надійшли на розгляд в порівняні з I півріччям 2013 року.

 

Динаміку цих надходжень відображають показники, наведені в таблиці №1.

                                                                                           Таблиця №1

з/п

 

I півріччя 2013 року

I півріччя 2014 року

Динаміка %

 

1

Кримінальні справи та матеріали

376

187

-50

2

Цивільні справи та матеріали

257

230

-10,5

3

Адміністративні справи і матеріали

15

18

+20

4

Справи про адміністративні правопорушення

341

349

+ 2,3

5

УСЬОГО

989

784

-21

Структуру розглянутих справ і матеріалів відображають показники, наведені в наступній діаграмі, де відображено в кількісному вигляді судові справи та матеріали, за видами судочинства, які були розглянуті судом у І півріччі 2014 року.

 

Діаграма № 1

 

ІІ. Кримінальне судочинство

Протягом I півріччя 2014 року в провадженні Новомиргородського районного суду перебувало 72 кримінальних справи (надійшло у звітний період 66 кримінальних справи та 6 справ залишку на початок звітного періоду), закінчено провадження по 62 справах, що становить 86 % від загальної кількості кримінальних справ, що перебували у провадженні.

Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складає 10 справ стосовно 11 осіб.

46 справ розглянуто з постановленням вироку, що становить  64 % справ, провадження в яких закінчено. По 11 – справам провадження було закрито, 6 справ направлено за підсудністю,  по 2 – застосовано примусові заходи медичного характеру.

В I півріччі 2014 року Новомиргородським районним судом було розглянуто 3 кримінальних справи відносно 4 неповнолітніх осіб: із постановленням вироку по 2 справах, 2 справа залишилась нерозглянута на кінець звітного періоду. При розгляді справ районним судом було дотримано вимоги ст. 485 Кримінально-процесуального кодексу України (КПК).

Справи про злочини, вчинені в складі організованих груп та злочинних організацій за I півріччя 2014 року до Новомиргородського районного суду не надходило та судом не розглядалось. Також протягом звітного періоду не були постановлені виправдувальні вироки.

Стосовно основної міри покарання, то на 6 осіб накладено основне покарання у вигляді штрафу на загальну суму 8910 грн., на 2 осіб застосовано арешт, до 2 осіб застосовано громадські роботи, 12 осіб засуджено до позбавлення волі на певний строк, 30 осіб звільнено від покарання та від відбування покарання, у тому числі 24 з випробуванням, 6 в наслідок амністії.

Стосовно додаткової міри покарання, то 3 особи позбавлені права займати певні посади або займатися певною діяльністю.

За I півріччя 2014 року до районного суду надійшло 45 клопотання (подань) у порядку виконання судових рішень, з них розглянуто 44 клопотань (подань), у тому числі задоволено 44 клопотань (подань) та 1 клопотання (подання) знаходиться в залишку нерозглянутих справ.

До Новомиргородського районного суду за звітний період надійшло 61 клопотання слідчого, прокурора та інших осіб, з них розглянуто із задоволенням 59.

Протягом звітного періоду було розглянуто 50 справ із фіксуванням судового процесу технічними засобами в порядку ст. 108 КПК, що складає 75,7 % від кількості кримінальних справ, провадження в яких закінчено.

ІІІ. Цивільне судочинство

У першому півріччі 2014 року  в Новомиргородському районному суді перебувало на розгляді 205 цивільних справ позовного та окремого провадження.

Згідно з положеннями ст.102 Цивільного процесуального кодексу України, Новомиргородським районним судом протягом звітного періоду було видано 1 судовий наказ про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг телекомунікаційних послуг,  що майже на 93 % менше, ніж за минулий рік.

Найбільший відсоток у структурі цивільних справ позовного провадження, що перебували на розгляді районного суду, становили спори:

  - із сімейних правовідносин – 78 справ або 42% від загальної кількості справ, які перебували в провадженні;

- із договорів – 70 справ або 38 %;

- про спадкове право – 18 справ або 10 %;

- із земельних правовідносин – 9  справ або 5 %;

- про недоговірні зобов’язання – 3 справи або  1,6 %;

- із житлових правовідносин – 7 справ або 4 %;

- із трудових правовідносин – 1 справа або 0,5%.

Районним судом  із ухваленням рішення розглянуто 132 справи  у тому числі з них задоволено 124  справи, із закриттям розглянуто 2 справи позовного провадження (порівняно з I півріччям 2013 року показник зменшився на 50 % ), із залишенням заяви без розгляду – 21 справа. Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складає 20 справ, з них 1 – провадження у яких зупинено.

У порядку ст. 224 ЦПК ухвалено 41 заочне рішення у цивільних справах позовного провадження, що складає  25 % від загальної кількості розглянутих цивільних справ з ухваленням рішення.

Протягом звітного періоду до районного суду не надходили на розгляд клопотання про визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду, що підлягають примусовому виконанню.

 Всього за I півріччя 2014 року перебувало на розгляді 19 справ окремого провадження, розглянуто з ухваленням рішення 17 справ, у тому числі із задоволенням заяви, 1 справа залишена без розгляду та 1 справа із закриттям провадження. Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складає 0 справ.

Серед справ окремого провадження найбільшу кількість становлять:

-   справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення – 13

справ;

-   справи, що виникають із сімейних правовідносин – 5 справ;

-   справи про усиновлення дітей  іноземними громадянами – 1 справа яка  була задоволена.

 За звітний період  Новомиргородським районним судом не розглядались  заяви про перегляд рішень, ухвал суду чи судових наказів у зв’язку з нововиявленими обставинами та в провадженні суду не знаходяться.

Також  протягом звітного періоду до районного суду не надходили доручення від судів України та іноземних судів.

60  цивільних справ окремого та позовного провадження були розглянуті із фіксуванням судового процесу технічними засобами, що на 43 % більше в порівнянні з минулим роком.

 IV. Адміністративне судочинство

 На розгляді Новомиргородського районного суду протягом  I півріччя 2014 року перебувало 14 справ в порядку адміністративного судочинства, з них: 10 справ розглянуто із постановленням постанови з яких 5 справ задоволено, 3 справи залишено без розгляду. Динаміка надходження справ адміністративного судочинства на  7,6 % збільшилась порівняно з минулорічним показником.

У структурі адміністративних справ, що перебували на розгляді суду, переважну більшість становили справи про спори з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки – 12 справ або 86 % від загальної кількості адміністративних справ, що перебували на розгляді, 1 справа з приводу реалізації публічної фінансової політики та 1 справа із спорів соціального захисту дітей війни.

За I півріччя 2014 року на розгляд до Новомиргородського районного суду в порядку адміністративного судочинства  про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами надійшла 1 заява про скасування судового рішення, яке стало підставою для прийняття постанови чи постановлення ухвали, що належить переглянути. На розгляді перебувало  та було розглянуто 5 заяв в порядку виконання судових рішень інші заяви, клопотання, подання, судові доручення протягом I півріччя 2014 року до районного суду не надходили. Окремих ухвал в порядку адміністративного судочинства постановлено не було.

1 справу розглянуто в порядку скороченого провадження,  10 справ -  із фіксуванням судового процесу технічними засобами.

 

 V. Розгляд справ про адміністративні правопорушення, у тому числі на виконання Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції»

 Протягом I півріччя 2014 року на розгляді Новомиргородського районного суду перебувало 359  справ про адміністративні правопорушення, що у порівнянні з 2013 роком  збільшилось  на 6 %.  Розглянуто 333 справи, 23 справи  було повернуто для належного оформлення. Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складає 3  справи, а в I півріччі 2013 року – 16 справ.

Найбільший відсоток у структурі справ про адміністративні правопорушення, що перебували на розгляді суду, становили справи: керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння  – 131 справа, що склало 36,4 % від загальної кількості справ, які перебували в провадженні та адміністративні правопорушення про вчинення насильства в сім’ї – 72 справи, тобто 20 %.

Кількість осіб, на яких Новомиргородським районним судом накладено адміністративне стягнення становить 315.

Закрито справ відносно 16 осіб або 5% від кількості осіб, щодо яких розглянуто справи, у тому числі:  у зв’язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення відповідно до ст. 38 КУпАП – 6 або 37%, за відсутністю складу адміністративного правопорушення – 6 або 37% від загальної кількості справ, провадження по яких було закрито.

За правопорушення передбачені статтею 130 КУпАП, керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, до Новомиргородського районного суду за  звітний період надійшло 127 справ, з них розглянуто 114 справ, повернуто 14 справ, із накладенням адміністративного стягнення розглянуто 111 справ, 3 - із закриттям провадження по справі. Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду склав 3 справи.

 Взагалі, по всіх адміністративних правопорушеннях Новомиргородським районним судом було застосовано такі види основних адміністративних стягнень: штраф по 249 справах, попередження по 17 справах, адміністративних арештів по 27 справах, позбавлення спеціального права по 12 справах, громадські роботи по 10 справах. Також як додатковий вид адміністративних стягнень було застосовано 5 конфіскацій предмета та 1 оплатне вилучення предмета.

Загальна сума штрафу, накладена Новомиргородським районним судом по адміністративних правопорушеннях складає 280261 грн., із них сплачено добровільно – 147673 грн.

Протягом першого півріччя   2014 року судом розглянуто чотири справи про притягнення до відповідальності осіб за порушення антикорупційного законодавства за ч. 1 ст. 172-7 КУпАП.

 

 VI. Кількість оскаржених судових рішень за видами судочинства та по категоріям справ

 Протягом першого півріччя 2014 року оскаржувалось 26 судових рішень: із них по кримінальних справах - 10, цивільних справах - 9, адміністративних справах - 2, справах про адміністративні правопорушення - 5.

Із оскаржених кримінальних справ: скасовано 1, змінено частково 1, залишено без змін 2, знаходиться на розгляді в апеляційному суді 6.

В порядку адміністративного судочинства за період І півріччя 2014 року було подано апеляційні скарги на 2 справи. Одна з яких знаходиться на розгляді в апеляційному суді та одна скарга залишена без задоволення, а постанова суду без змін.  

В порядку цивільного судочинства за перше півріччя 2014 року було подано 9 апеляційних скарг, за результатами яких:

4 апеляційні скарги задоволено але 1 із них частково;

1 апеляційну скаргу відхилено;

1 апеляційній скарзі винесено нове  рішення;

1 апеляційна скарга вважається неподаною та повернута позивачу.

В справах про адміністративні правопорушення 1 постанову скасовано та 4 залишено без змін.

 

VIІ.  Звернення судових рішень до виконання

 Протягом I півріччя 2014 року Новомиргородським районним судом Кіровоградської області своєчасно виносились та надсилались розпорядження, виконавчі листи, супровідні листи щодо звернення судових рішень до виконання у кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення, всі судові рішення  звернуті до виконання (крім тих, що не звернені у зв’язку з відсутністю заяв стягувачів).

Контроль за правильним і своєчасним виконанням судових рішень здійснюється відповідно до ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

    

VIII.        Кількість засуджених, вироки стосовно яких набрали законної сили.

 Протягом I півріччя 2014 року в Новомиргородському районному суді Кіровоградської області оброблено за допомогою КП «Д-3» 51 картка на осіб, вироки щодо яких набрали законної сили у звітному періоді, з них:  29 особи засуджено, 8 особи справи відносно яких закрито.

До 4 осіб  призначено покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк.

 

IX.               Характеристика середньомісячного надходження справ і матеріалів на одного суддю

 Згідно зі штатним розписом на 2014 рік кількість суддів Новомиргородського районного суду становить 4. Однак, фактично працюючих суддів у першому півріччі 2014 року було 3, оскільки суддя Лещенко О.В.  не прийняла присягу судді, у зв’язку з чим, усі розрахунки навантаження на суддів у даному аналізі проводилися з урахуванням 3 осіб.

На базі показників надходження всіх справ та матеріалів до Новомиргородського районного суду було проведено розрахунок середньомісячного надходження на одного суддю. У результаті проведених розрахунків показник середньомісячного надходження справ та матеріалів на одного суддю Новомиргородського районного суду становить – 43,5  справ та матеріалів.

 X. Висновки і пропозиції

 На основі проведеного аналізу можна зробити висновки, що стан здійснення судочинства Новомиргородським районним судом у I півріччі 2014 року можна охарактеризувати, в цілому, як позитивний. У своїй роботі Новомиргородський районний суд Кіровоградської області суворо дотримується основних засад судочинства, передбачених ст.129 Конституції України і здійснює реальний захист законних прав та інтересів громадян і юридичних осіб. В порівнянні з I півріччі 2013 року кількість справ та матеріалів, що надійшли на розгляд суду майже на 21 % менша.  Проте, за перше півріччя 2014 рік  виріс показник надходження адміністративних справ та матеріалів.

Необхідно звернути увагу суддів на причини скасування рішень та проаналізувати за підсумками першого півріччя 2014 року скасовані рішення на зборах суддів з метою покращення здійснення правосуддя та недопущення аналогічних помилок.

Якість та належну оперативність правосуддя можливо досягти, забезпечивши оптимальне навантаження на кожного суддю місцевого суду, створивши належні умови для здійснення правосуддя, а саме: створення належної матеріально-технічної бази, забезпечення засобами оргтехніки, створення ефективної системи підвищення кваліфікації як суддів, так і працівників суду.

 

Огляд склала:

 

Заступник керівника апарату

Новомиргородського районного суду                                                                              Я.М. Поліщук

          Кіровоградської області