flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху

17 березня 2021, 09:19

17 березня 2021 року  набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» від 16 лютого 2021 року № 1231-IX.

Закон передбачає збільшення штрафів за низку адміністративних правопорушень:

  • Керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння;
  •  Керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані наркотичного сп'яніння;
  • Керування транспортними засобами особами, які перебувають під впливом лікарських препаратів,  що знижують їх увагу та швидкість реакції;
  • Відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Зазначені  дії тягнуть за тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 17 000 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік (ч.1 ст. 130 КУпАП).

У  разі повторного порушення - штраф у розмірі 34 000 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки з оплатним вилученням транспортного засобу (ч. 2 ст. 130 КУпАП).

Втретє – на особу буде накладено штраф у сумі  51000грнз позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника або адміністративний арешт на 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на 10 років (ч. 3 ст. 130 КУпАП).

Крім того, збільшено до одного року строк, протягом якого може бути накладене  адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених статтею 130 КУпАП.

Значно збільшено штрафи за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами, перевищення встановлених обмежень швидкості руху, залишення водіями транспортних засобів місця дорожньо-транспортної пригоди та інші порушення правил дорожнього руху.

Крім того, значно посилено кримінальну відповідальність за скоєння ДТП особою, яка керувала транспортним засобом у стані сп’яніння.

У разі засудження такої особи, вона не може бути звільнена від покарання з іспитовим (умовним) терміном (ст. 75 КК України), а також особу не може бути звільнено від відповідальності:

  • у зв’язку з дійовим каяттям (ст. 45 КК України),
  • у зв'язку з примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК України),  
  • у зв'язку з передачею особи на поруки (ст. 47 КК України);
  • у зв'язку із зміною обстановки (ст. 48 КК України).

Цінуйте свою безпеку і безпеку інших!