flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як дізнатися про судову справу, якщо вас про неї не повідомили?

15 серпня 2023, 09:41

Якщо ви є учасником судової справи у цивільному процесі, суд має повідомити вас про це і викликати повісткою. Це передбачено ст. 128 ЦПК України

 

Згідно з цивільно-процесуальними нормами суд надсилає копії позовної заяви відповідачам та третім особам за місцем реєстрації. Якщо зареєстроване місце проживання (перебування), місце знаходження чи місце роботи відповідача, третьої особи чи свідка, а також заінтересованої особи у справах про видачу обмежувального припису невідомі, такі особи викликаються до суду через оголошення на офіційному вебсайті судової влади України.

Таке оголошення розміщується не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису – не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Як зазначається, іноді виникають ситуації, коли особа не отримує такого повідомлення, а тому і гадки не має, що є фігурантом судової справи. Причини на це можуть бути різними: адресат не отримав листа, не повідомив суд про зміну місця проживання чи перебування, а лист надійшов за місцем реєстрації.

Зверніть увагу: навіть якщо ви відмовились від повістки у поштаря чи вас не виявлено за місцем проживання (реєстрації), суд вважатиме, що ви належно повідомлені та може розглядати справу за вашої відсутності. Щоб не пропустити важливий момент у житті, а потім не отримати несподіванки у вигляді судового рішення, варто час від часу перевіряти, чи не фігуруєте ви в судовій справі.

Що для цього потрібно зробити:

  • зайти на сайт Судової влади України;
  • перейти у поле "Стан розгляду справ", а далі – до розділу "Сторона по справі";
  • ввести своє прізвище, ім′я, по батькові та натиснути "Пошук".

Якщо ви фігуруєте у певній справі або до вас тільки пред′явлено позов, але суд ще не виніс відповідної ухвали, або ваша справа вже розглянута – інформація буде відображена у виді таблиці з усією детальною інформацією.Якщо ви виявили своє прізвище на сайті Судової влади України та хочете отримувати повідомлення із суду, варто вибрати один із варіантів:

  • звернутися у найближче відділення "Укрпошти" із заявою на оформлення переадресації відправлень з місця прописки на актуальне місце проживання;
  • надіслати чи особисто подати до суду заяву із зазначенням фактичного місця проживання та просити суд та учасників процесу надсилати саме туди всю необхідну кореспонденцію;
  • зареєструватись у підсистемі електронний суд на сайті, створити там офіційну електронну адресу (електронний кабінет). Суд надсилатиме туди в електронній формі будь-які документи у справах, в яких ви берете участь.

Якщо учасник судового процесу є користувачем мобільного застосунку "Дія", тоді повідомлення з інформацією про назву та адресу суду, дату та час судового засідання, а також номер справи, суть спору та сторони у справі надходитимуть туди. Переглянути інформацію можна у розділі "Послуги – Судові справи".

Якщо на той момент, коли ви дізнались про справу, вже є рішення суду, його можна оскаржити. Якщо ж справа ще перебуває на розгляді, ви маєте право дізнатись, коли буде наступне засідання, прийти на нього і повідомити суду, що ви раніше не були повідомлені про місце, дату та час, тому й не були присутні.